28
Au
?filem Klasik Malaysia
28.08.2015 20:01
Penulis (Guru Cemerlang BM dan Munsyi Dewan) menerima Hadiah Sastera Perdana Malaysia 2008/2009 daripada YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Dewan Bankuet, Menara DBP, Kuala Lumpur pada 30 November 2010. Latifah Omar (dua dari kiri) ketika menerima Anugerah Bintang Legenda sempena Festival Filem Malaysia Ke-22 (FFM22) di Kota Kinabalu, Sabah pada bulan Ogos 2009 yang lalu. LATIFAH OMAR ketika memceburkan dirinya Omar Bin Sulaiman dalam dunia filem Malaysia terlalu muda, lebih muda jika dibandingkan Kasma Booty. Latifah Omar meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Kuala Lumpur kira-kira jam 6 pagi 9 Jun 2013. Kalau tidak pun padam saja tahi lalat latifah omar itu supaya orang tidak kenal dia. Itulah kata2 terharu dari seniwati legenda kita latifah omar semasa di Anugerah FFM ke 22 tahun 2009. Watak utama laila masa kanak2 adalah habibah harun tapi dah besar dia jadi latifah omar.

Datuk Dr. Hj. Awang Sariyan, Ketua Pengarah, Dewan Bahasa dan Pustaka pada 28 Mac 2015 di Dewan Kolej Ungku Omar, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Proton Metropolis, Tg. Malim. Tn. Hj. Rozi bin Puteh Ismail, Pengarah Pendidikan Negeri Perak pada 31 Mac 2015 di BTPN Perak. Penulis sempat bergambar kenangan dengan YAB Dato' Seri Diraja Dr. Zambry bin Abd. Penulis bergambar kenangan dengan YB Dato' Mohd Khusairi bin Abdul Talib, ADUN Slim bersempena dengan Klinik Ping Pong anjuran MMS - Majlis Daerah Tanjong Malim pada 22 November 2014 di Dewan Seri Tanjong, MDTM.

Dato' Sri Hj. Khairil bin Awang, Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (Dasar dan Pembangunan Pendidikan), Sektor Pelajaran, Kementerian Pendidikan Malaysia pada 18 Ogos 2015 di Bilik Mesyuarat Utama, Aras 6, Blok E8, Kompleks Kerajaan Parcel E, Kementerian Pendidikan Malaysia, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62604 Putrajaya, Malaysia.

Cuba lihat latifah omar pule' yg bermule' hanya sbg pelakon tambahan saje' tetapi bila kembali ke cathay keris four tahun kemudian sudah meningkat kareernya menjadi heroine pule'. Latifah omar paling banyak digandingkan dgn nordin ahmad berbanding seniwati lain. Salah satu yg m'narik dalam filem lanchang kuning? selain lagu2 yang mmg merdu adalah bab tarian latifah omar sendiri yg s'gguh me'hiburkan. Profesor Madya Dr. Sivamurugan Pandian, USM dan penulis, Alumni SMK Methodist (MES) Tg. Malim.

Saya berusia setahun apabila Latifah Omar pertama kali diperkenalkan oleh pengarah S. Ramanatahan pada tahun 1954 dalam filem Panggilan Pulau. Latifah sebahagian daripada era gemilang filem Melayu di antara 1955 hingga 1966 atau 'the golden period of Malay Movies' menurut Dr. Hatta Azad Khan dalam bukunya The Malay Cinema. Johan Jaaffar bersama Latiffah Omar ketika program Singgah Sahur TV3 dikediaman primadona filem Melayu itu, di Setapak, Kuala Lumpur pada 20 Julai yang lalu.

Comments


Datenschutzerklärung
Create your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!